tiistai 14. huhtikuuta 2009

Hipeille pamppua!


Ajattelin kirjoittaa vähän menneistä, viimeaikaisista omista tapahtumista. Kirjoitinkin, siitä vain tuli jokseenkin samanlaista valitusta kuin kaikesta muustakin tähän asti itseäni koskeneista jutuista hieman eri sanoin vain, joten tää mun kirjoitusohjelmakin päätti nielaista sen kyllästyneenä johonkin bittiavaruuteen. Ei siinä mitään, en ole katkera. Jos ei tuo pirun ohjelma olisi ehtinyt ensin, olisin heivannut sen tekstin korvista kivikkoon itsekin. Eikä siinä jutussa mitään mun etuni mukaista nytkään olisi ollut, siitäkään huolimatta, että tässä on joutunut yrittää "pelastaa" vielä syntymättömiä vauvoja äiteineen yms jokapäiväistä taas. Viimeksi erehdyin kirjoittamaan jostain ”hämärästä” ja jo täyttyi mese kaiken maailman toukista kyselemässä, joko olen seonnut lopullisesti. Tulipahan ainakin blogin lukijamäärä taas päivitettyä... Nyt olin kirjoittamassa siitä kuinka mikään ei kuun vaihteessa toviin maistunut. Kaikki oli okei, mikään ei vain maistunut. "Mä oon kuullut, et ne ois masennuksen oireita, mut onks ne muka oikeita oireita", kuten Pyhimyksen riimittelyssäkin pari kyseltiin pari viestiä alempana. Ei auttanut vaikka kuinka kuunteli riimejä siitä, kuinka miehen ei kuuluis olla toimetta jne. Olin vain aivan koomassa about viikon, nukuin ihan milloin sattui, eikä töiden tekeminen kiinnostanut paskan vertaa, vaikka biittasin vielä parin kolmen tuhannen käden verran samoja fisuja aiemminkin mainittua korkeammalla winratella. Eikä siitäkään huolimatta, että oon edelleen siellä Mariaanien haudassa ja velkaakin sadoille tuhansille, ellen miljoonille ihmisille... En tosin rahaa ihan noin monelle, mutta... noh, ehkä edes yhden hyvän läpän tai jotain... Saksalainen frendikin vielä sattui painumaan Saksaan samoihin aikoihin, joten se siitäkin ilosta.

Siinäkin sellainen heppu, jolla saattais olla jollekin jotain hampaan kolossa. Heppu oli ollut YK:n rauhanturvaajana yhdessä niistä maailman suurimmista persrei’istä, josta minäkään en oikein pysty keksimään kauniita iltasatuja, eli Somaliassa. Siinä on kyllä ensinnäkin käsittääkseni sellainen ratkiriemukas perhelomakohde, että oman rynnäkkökiväärin pakkaaminen matkalaukkuun ja oman yksityisarmeijan mukaan ottaminen lienevät ihan asiallista varustautumista lähtiessä, eikä laivalla sen enempää kuin helikoptereillakaan parane mennä, kuten viime aikaiset uutiset ovat opettaneet ja minkä Jenkit saivat aiemmin kokea. Saksalaista tosin nuokaan matkatavarat eivät auttaneet, vaan joku tulevaisuuden toivo tuli ja ampui kolmesti kropasta läpi ilman sen kummempaa syytä. Onni onnettomuudessa, ei suuresti elämää haittaavia vammoja ja hyvälle eläkkeelle jo nelikymppisenä, jos lupaa olla asumatta Saksassa, mutta voi sitä vitutuksen määrää mikä itseäni vaivaisi tuollaisen jälkeen. Muutama itseäni suuresti närästävää asiaa, kun ovat oma ja muiden tyhmyys, avusta kieltäytyminen ja sen arvostamattomuus. Kun on jo kyllästymiseen asti jauhanut noista ensimmäisestä, niin keskitytään nyt kolmeen viimeiseen. Mikä vittu siinä on, ettei voi sen vertaa antaa periaatteistaan periksi ja ottaa apua vastaan, kun on selvää ettei omilla resursseilla vuosisadoissakaan saada mitään muuta kuin ruumiita aikaan. Tuntuu niin turhalta koittaa korjata kaikkea, jos vaikutus on sama kun sen tekisit sinitarralla.

Joo-o, päässä on hiljaista, vaikka tahtois taas kiljaista se saatana, perkele, vittu ilmaan! Tässäkään maassa kun ei oikein kulje.


Heh, aika pirun ponnetontahan se olisikin jauhaa jostain omista hetkittäisistä apaatiaan ja depressioon vajoamisista, jos samalla vaivalla voi valittaa jostain suuremmastakin. Vähän sama kun kirjoittaisi jostain kännisekoiluista, kun senkin ajan voisi käyttää vaikka kaktuksen kasvun seuraamiseen tai en minä tiedä, aika vähän mielenkiinnottomia aiheita kuitenkaan on. Thaimaalla on tällä hetkellä ongelmia kolmella rintamalla ja kaikkia niitä ratkotaan aseilla. Alkaa tämäkin kuulostamaan varsin houkuttelevalta lomakohteelta. Ensinnäkin vain pieni tovi sen jälkeen kun tulin Laosista, niin johan sitä oltiin sodan partaalla niidenkin kanssa. En tunnusta mitään, mutta tuskin olin kuitenkaan suurin terroristi. Maiden välisellä rajalla vaan sattuu sijaitsemaan jokin temppeli, jota molemmat maat pitävät omanaan ja jota molempien maiden kansalaiset saavat käyttää. Eipä vain riitä ja näinpä sitä piti sitten armeijan joukoin, raketein ja maajoukoin ottaa naapurista ja matkalle osuneista kylistä vähän mittaa. Parin päivän kahakoiden ja kostoretkien jälkeen laskettiin ruumiit molemmin puolin ja kaiketi jatketaan niin kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Helvetisti järkeä, onneksi vain selkkaus jäi melkoiseen uutispimentoon. Maan maine turvallisena lomakohteena kun pystytään näköjään tuhoamaan muutenkin.

Eli hyvin pientä näiden Pattayan ja Bangkokin viime aikaisten tapahtumien rinnalla. Tässä maassa pelataan melkoista hölmöläisten poliittista shakkia. Menemättä liian kuiviin yksityiskohtiin, voidaan puhua, että viime joulukuiset lentokenttien sulkemiset ja kymmenien prosenttien turistivirtojen laskut aiheuttaneet mielenosoitukset olivat silloin sen aikaisen opposition eli ”keltaisen joukkueen” aiheuttamia. Tavoitteena oli syrjäyttää siis hallitus pääministereineen, jonka katsottiin olevan aiemman pääministerin Thaksin Shirawathran ”kätyreiden” hallussa. Thaksinin joukot ja kannattajat ovat ns. punainen joukkue tässä hölmössä pelissä. Maasta korruptiosyytteiden takia ja vankilaan joutumisen pelossa lähteneellä Thaksinilla on Thaimaassa edelleen mielettömästi kannattajia varsinkin köyhemmässä kansanosassa. Ja mikseipä olisi. Thaksinin pääministerikaudella bruttokansantuote kasvoi melkein 40% ja köyhien määrä laski jostain +20 prosentista reiluun kymmeneen infrastruktuurinkin parantuessa, joten olisihan se huonomminkin voinut mennä. Epäilemättä rahaa vaan katosi omaankin povariin, eikä hän saanut ymmärtääkseni ”parempiosaisten” ihmisten tukea esim. Bangkokissa. Jostainhan ne jaettavatkin rahat oli kaiketi kaivettava. Hän siis joutui eroamaan muutamia vuosia sitten korruptiosyytteiden takia, jotka jo kaikessa vakavuudessaan vaikuttavat silti naurettavilta, kun ottaa huomioon missä maassa eletään. Tässä maassa kun korruptio ja lahjonta on niin arkipäiväistä, ettei siihen kiinnitä enää mitään huomiota. Maassa maksetaan esim. poliiseille palkkaa noin 15 tuhatta per kuukausi (<300€), mutta silti ne tienaavat helposti jopa 80 000, joten lahjonnan osuus on vain noin 80% palkasta. Mieti sitten siinä kenen pillin mukaan ne tanssivat. Itsekin selvisin eilen ilman sakkoja mopolla ajellessa pelkästään sen takia, että olen länsimaalainen ja tätä tapahtuu kokoajan. Että se siitä ”laki on sama kaikille” –skeidasta.

Mutta takaisin asiaan, jos tässä nyt sellaista edes oli... Keltaisten hulinoidessa lentokentillä, punaiset ottivat hyvin rauhassa. Kun keltaiset saivat painostuksellaan hallituksen vaihtoon he lopettivat samalla omat kuukausia kestäneet mielenosoitukset hallintorakennuksilla ja tilalle tulivat punaiset. Kun hallitus ja pääministeri vaihtuivat, nämä eivät tietenkään kelvanneet punaisille, joten he ottivat samantien samat rakennusten edustat haltuunsa ja alkoivat pitämään omia mielenosoituksiaan keltaisten pysyessä sivussa.

Viime päivinä ne sitten tyrivät ihan samallalailla, vähintään yhtä tyhmästi, idioottimaisesti ja ajattelemattomasti sekä vähintään samanlaisia ongelmia maalleen aiheuttaen, kuin mitä keltaiset olivat tehneet lentokentillä. Pattayalla järjesttetty Asean maiden + 6 suuren maan pääjohtajien pitämän huippukokouksen oli tarkoitus kerätä vähintään näiden maiden, mutta myös maailman mielenkiinto Thaimaata kohti. Ja niinhän ne myös tekivät, tosin vähän erilailla kuin oli toivottu. Punaiset olivat saaneet päähänsä, että tämä olisi hyvä hetki tehdä heidän asiansa näkyväksi ja sitä kautta saada tukea heidän aikeille saada vaihdettua nykyinen pääministeri, Abhisit Vejjajiva, jonka nimeä opettelin ensin 3-4kk kuten aina, jonka jälkeen se meneekin jo vaihtoon. Kaikki meni vain kaikkien kannalta vihkoon. 100 miljoonan bahtin ja ~8000 sotilaan turvajärjestelyt pettivät aivan käsittämättömästi ja jokseenkin aseettomat mielenosoittajat pääsivät hulinoimaan jopa rakennukseen, jossa nämä huippujohtajat kokoustaan pitivät. Jotain aivan uskomatonta, haisee itse asiassa vähän järjestetyltä/maksetulta jutulta. Hallituksellakaan ei selvästi ollut mitään käsitystä, mitä heidän olisi pitänyt tehdä, joten nyt on maine murskana about kaikkien muiden tärkeimpien turistikansalaisuuksien silmissä paitsi suomalaisten, me kun ollaan niin kovapäisiä, että matkustetaan vaikka kuuhun, jos siellä voi ryypätä halvalla. No okei, enemmän tämä vaikuttanee säikympiin aasialaisiin ja heidän matkustusintoon, kuin eurooppalaisiin tms.

Kun johtajat saatiin evakuoitua ja tomu laskemaan Pattayalla, maineensa ja kasvonsa täysin menettänyt pääministeri Veijjajiva päätti vihdoin pistää kovan kovaa vastaan ja määräsi armeijan purkamaan mielenosoitukset voimalla. Bangkokista onkin nyt sitten tullut varsin ikävän näköistä uutiskuvaa. Varsin holtittomasti ”varoituslaukauksiaan” ampuvat (jotka kyllä tunnutaan ampuvan aika kohti) ja muutenkin rynnäkkökivääreineen hilluvat sotilaat tavallisten kansalaisten keskellä ja vain muutaman korttelin päässä turistialueista, kun eivät oikein saa pimppiä kostumaan. Tiedän aseista jokseenkin vain sen verran, että kenenkään käsissä ne ei mitään hyvää saa aikaiseksi, käytetäänpä niissä alkuun kumiluoteja tai ei. Kuvia katsellessa ja uutisia lukiessa on jokseenkin ihme, jos ei tähän mennessä tuolla ole kuollut todellakaan kuin pari ihmistä. Tällaiset asiat ovat sellaisia, joiden selvittelyssä en oikein luota thaimaalaiseen kykyyn. Ei oikein organisointi ja kuri välttämättä riitä. Yhtään keltaista en ole kuvissa muuten nähnyt, joten ei vain ole heidän vuoronsa pelata tätä peliä (hyvin pieni joukko sinisiä paikalla kyllä on ollut, jotka ovat vähän kuin keltaiset, you know?)...

Saa nähdä mitä noista hulinoista tulee. Se on selvää, ettei tässä ole kuin häviäjiä. Maassa joka on teollisustumisestaan huolimatta riippuvainen turismista ja ulkomaisista sijoituksista, tällaista ei saisi sattua. Hyvin pienillä alueilla nuo rähinät edelleen ovat pysyneet, joten sikäli sama, ei vaikuta mun elämään. Harmittaa vain mielettömästi koko maan puolesta, vähän samalla lailla kun olisit tullut pyytettömästi turvaamaan rauhaa ja joku olisi päättänyt ampua tyhmyyttään sua. Odottelisin, että nyt keskeytetyt protestit ainakin hetkellisesti kasvavat taas tässä tauon jälkeen, kunhan uuden vuoden pippalot saadaan vietettyä. Ymmärtävät sentään laittaa juhlinnan rähinöinnin edelle.


Puhuin aiemmin kolmesta ”sodasta” ja kolmas onkin ainoa johon on tullut otettua itsekin osaa. Täällä vietettiin nimittäin thaiden uutta vuotta ja siihen oleellisena osana kuuluu yleinen ”kaikki kaikkia vastaan” vesisota. Olen tästä aiemminkin kaiketi kirjoittanut, joten todetaan nyt taas vain, että hauskemmaksi tämä muuttuisi vain jos se järjestettäisiin paukkupakkasessa näiden lämpöisten kelien sijaan. Ihan vain sivuhuomautuksena, niin lämpöä täällä on viime päivinä ollut rapiat +40c. Ei vaan, ihan hauskaa se on ainakin näin rannalla vietettynä. Tuhannet ja tuhannet ihmiset olivat kerääntyneet tänne kastelemaan ja maalamaan toistensa naamoja sekä tanssimaan kaduilla paskarinkiä ajelevien autojen keskelle eli pitämään oikeasti hauskaa. Vaikka aseet onkin täytetty vaan vedellä, niin varsin vaarallisesta juhlasta on kyse. Näiden parin päivän aikana kuolee useita kymmeniä liukastuttuaan autojen alle tai muuten vain jääden kännisten kuskien yliajamaksi, puhumattakaan sokeutuneista silmistä jne. Nyt hallitus pohtikin pitkään, josko kieltäisivät alkoholin myynnin kokonaan juhlien ajaksi koko maassa, mutta lopulta se peruttiin koska sen katsottiin haittaavaan liian paljon turismia. Ironista on, että hyvinhän ne siinä turistien karkottamisessa onnistuivat muutenkin. Saatanan tunarit!


Hyvää uutta vuotta! Kuten näkyy,
ei ole paljoa aurinko tarttunut ja ruskettanut...

Mutta sellaista, en näe kovin pitkää jäljellä olevaa uraa nykyiselle pääministerille, joten silivatiseilaa, 6,2 miljardia varista istuu aidalla ja yksi lentää kohta pois... Tilanne rauhoittuu... Parin kuukauden päästä kukaan ei edes muista enää hänen nimeään, eikä länkkärit ole vielä ehtineet oppimaan uuden vastaavaa, kun tulee jo keltaisten vuoro ”pelata” ja taas on jonkun vuoro erota... Piiri pieni pyörii ja näin se elämä etenee.


Lisätään nyt vielä, että kuten arvata saattaa, kirjoitin tän tapahtumien keskipisteessä luoteja väistellen Laosissa, Bangkokissa, Bangsaenissa ja Pattayalla ... eli oikeasti vaan viinassa ja jossain paskassa, joten voi olla ettei tätäkään ihan lopullisena totuutena kannata ottaa... Sekin on myös sanottava, että kirjoitin tän jo eilen ennen kuin punaisten johtaja päätti keskeyttää protestoinnin ja antautua, joten se muuttaa aika paljon tilannetta, vaikka ei missään tapauksessa tarkoita sitä, että he tyytyisivät tilanteeseen ja lopettaisivat mielenosoitukset kokonaan. Erittäin fiksu ratkaisu silti, ehkä tästä vielä hyvä tulee.

Ei kommentteja: